ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

Urban [Re]Generator

02 Ιούνιος, 2015

Urban [Re]Generator

Η δημιουργία ποικίλων προϊόντων με εφαρμογή της τεχνολογίας των ψηφιακών κατασκευών με τη χρήση 3D Printers και CNC Routers κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Φοιτήτρια : Στεφανία Τσιγκούνη
Final Project, BA Architecture, University of Sheffield UK)
Ημερομηνία παρουσίασης : 2014

Urban [Re]Generator - Northern Quarter, Manchester

Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού του κτιρίου που παρουσιάζεται είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού «βιομηχανικού» εργαστηρίου στο οποίο θα προσέρχονται οι πολίτες του βόρειου τομέα του Manchester (και όχι μόνο) και θα συμμετέχουν στον σχεδιασμό και την κατασκευή χρηστικών και διακοσμητικών προϊόντων για τους κοινόχρηστους χώρους της γειτονιάς τους.

Το κτιριολογικό πρόγραμμα είναι απλό: Χώρος εγκατάστασης και λειτουργίας των  3D Printers και CNC Routers, χώροι συνάντησης του κοινού με τους ειδικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες για τον από κοινού σχεδιασμό των αντικειμένων που θέλουν να κατασκευάσουν, αίθουσα ομιλιών και προβολών σχετικών με τη σύγχρονη αυτή τεχνολογία. Επίσης προβλέπονται χώροι γραφείων προς παραχώρηση η ενοικίαση σε σχετικούς με το θέμα αυτής της νέας τεχνολογίας - δημιουργίας, αίθουσα καφέ και κινηματογραφικων προβολών οι οποίες  θα είναι ανοικτές στο κοινό και μετά το ωράριο λειτουργίας του κτιρίου. Τέλος στο κτίριο ενσωματώνονται οι χώροι και τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του (κλιμακοστάσιο διαφυγής, ανελκυστήρες, μηχανοστάσιο, χώροι υγιεινής κλπ).

 

Το κτίριο χαρακτηρίζεται από τη σχέση δύο κύριων στοιχείων του δομημένου χώρου, του «πλήρους»-solid και του «κενού»-void  και την μετατροπή του «κενού» σε «φορτισμένο κενό»-  charged void ,όπως μετασχηματίζεται από την ενσωμάτωση  σε αυτό  των «πρόσθετων" στοιχείων  -additives ,σύμφωνα με τη θεωρία των Smithson.

Στη προκείμενη περίπτωση τα «κενά»-void  του κτιρίου είναι το κεντρικό (στεγασμένο) αίθριο και ο κολουροκωνοειδής χώρος ο οποίος διαπερνά το κτίριο (πλήρες -solid) από την οροφή του ισογείου μέχρι το δώμα.

 

Αυτά τα κενά «γεμίζουν» με τα πρόσθετα στοιχεία (additives) που είναι το μεταλλικό κλιμακοστάσιο και οι διάδρομοι κυκλοφορίας στο αίθριο καθώς και η βιβλιοθήκη των υλικών που τοποθετείται στο κολουροκωνοειδές κενό.

 

Ετσι τα απλά «κενά» μετατρέπονται σε «φορτισμένα κενά» - charged voids- κατά τη θεωρία των Smithsons, δηλ σε χώρους που έχουν τη δική τους δυναμική.

Αυτά τα πρόσθετα στοιχεία (additives), μπορούν να κατασκευαστούν μέσα στο ίδιο το κτίριο από τους 3D Printers και τους CNC Routers όπως επίσης και τα ξύλινα πανέλα του κελύφους του κτιρίου.

Επειδή με την πάροδο του χρόνου τα στοιχεία αυτά του κελύφους θα αλλοιώνονται, θα αντικαθίστανται με καινούργια που και αυτά θα κατασκευάζονται στα  εργαστήρια του κτιρίου. Δηλ. το κτίριο αναπαράγει - regenerates-τον εαυτό του.

Τα στοιχεία του κελύφους σκοπίμως επιλέχθηκαν να είναι διάτρητα, ώστε να επιτρέπουν την διείσδυση του φωτός στα εσωτερικά του κτιρίου και αντίστροφα να το κάνουν «διαφανές» από έξω όταν αυτό εσωτερικά φωτίζεται . Τονίζεται έτσι η αντίθεση με το εσωτερικό των  παλαιών βιομηχανικών  κτιρίων του Manchester των οποίων οι αδιαπέραστοι τοίχοι έκρυβαν το «χάος» που δημιουργούσε η θορυβώδης λειτουργία τους.

Η πρόταση φιλοδοξεί να κινητοποιήσει τους πολίτες  μιας περιοχής μιας πόλης για να συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό και την «παραγωγή» των στοιχείων που μπορούν να αναβαθμίσουν το κοινόχρηστο περιβάλλον στο οποίο ζουν, κυκλοφορούν και εργάζονται.

 

 

H διπλωματική έλαβε το Δεύτερο Φοιτητικό Βραβείο της RIBA για την περιοχή Yorkshire (RIBA Yorkshire Student Awards Silver Medal).

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2025. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital